Lumoavat korukivet osa 1

24.11.2023

Tässä blogissa esittelen  kauniita korukiviä vuosien mittaan kerääntyneestä korukivikokoelmastani. Kivien maailma on rikas, värikäs ja salaperäinen. Useaa blogissa nähtävistä kivilaaduista on tulossa myös ateljeen pienen korupuodin valikoimaan - koruiksi muuntautuneina. Blogi päivittyy, ja aineiston suuresta määrästä johtuen blogikokonaisuus jakautuu kahteen tai useampaan osaan.

Kivet ja niiden lyhyet kuvaukset löytyvät alta aakkosjärjestyksessä.


ANGELIITTI

Taivaallisen nimen saanut Angeliitti on mattamaista kalsiumsulfaattia. Kiven väri voi olla sinivalkoinen, violetinsininen ja usein siinä on näkyvissä punertavia tai täysvalkoisia hiukkasia. Uskomusten mukaan kivi toimii sekä fyysisellä että mentaalisella tasolla. Kiviterapiassa angeliitti liitetään kurkkuchakraan. Sen ajatellaankin tasapainottavan kilpirauhasen toimintaa. Angeliitin nimi kertoo paljon siihen liitetyistä voimista - sen sanotaan edesauttavan korkeamman tietoisuuden kehittymistä ja toimivan hyvänä auttajakivenä erityisesti niille, jotka haluavat keskittyä rauhaan ja etsivät yhteyttä enkelioppaaseensa. Olipa edellä kuvailtu totta tai tarinaa, kivi on äärimmäisen kaunis.ASTEROIDIJASPIS

Jaspis on tiivistä, läpinäkymätöntä kalsedonia. Se on epäpuhtauksien, erityisesti rautaoksidin punaiseksi, vihreäksi tai keltaiseksi värjäämä kivilaji. Jaspis on kvartsin muunnos, ja koostuu pääasiassa silikaatista

Asteroidijaspis on yksi jaspiksen lukuisista muodoista. Tämän kiven kauniit, kehämäiset kuviot ovat mikrokiteistä kvartsia. Orbitaalien kiteytyminen on tapahtunut säännönmukaisesti sisältä ulospäin. Asteroidijaspista voi tavata hyvin monina värisävyinä, joista kauneimmaksi nousee mielestäni tämä sinertävä. Sävyssä on jotakin avaruudellista, taivaallista. Kiven kovuus on hyvää korukiviluokkaa, Mohsin asteikolla 6.5-7.


Kiviterapian mukaan asteroidijaspis lisää kantajansa hyvinvointia muistuttamalla elämään liittyvistä pienistä hyvistä asioista ja palauttamalla ajatukset takaisin maan pinnalle. Kivi auttaa ihmistä kehittämään myös ongelmanratkaisutaitojaan.  Kivi hoitaa ihmistä kokonaisvaltaisesti ja suojaa kantajansa energioita stressaavissa tilanteissa. Asteroidijaspiksen sanotaan olevan 'hidas vaikuttaja'. Siksi sanotaan, että kiveä tulisi kantaa mukanaan pitkiä aikoja kerrallaan.


CHAROIITTI

Orvokin ja laventelin sävyjä heijasteleva charoiitti on melko harvinainen, ainoastaan Siperiasta löytyvä silikaattimineraali. Nimensä charoiitti on saanut Chara-nimiseltä joelta.
Liekö kiven löytöpaikka vaikuttanut siihen, että kiviterapiassa charoiitin sanotaan edustavan vastoinkäymisisissä tarvittavaa lohtua ja kestävyyttä. Se antaa kantajalleen voimaa aloittaa alusta kovien koettelemusten jälkeen. Kivi sopii hyvin myös heille, jotka joutuvat työn tai muun seikan vuoksi kauaksi kodistaan.Kivestä löytyy usein violetinsävyisiä, hohtavia linjoja, jotka uskomusten mukaan edustavat universaalista tietoisuutta, unelmia ja unia. Tässä nimenomaisessa yksilössäkin noita hohtosäikeitä löytyy, niiden hentoa sädehdintää on vain hyvin vaikea vangita kuviin. Itse en usko kovinkaan syvästi eri kivilajeihin liitettyihin 'erityisvaikutuksiin ja -voimiin'. Minulle kivet edustavat etupäässä kauneutta. Mutta jotakin erityistähän niissä täytyy olla, koska ne niin paljon minua - ja monia muita kivien rakastajia - kiehtovat. Ehkäpä niiden sisältämä, miljoonia vuosia vanha energia vetää meitä puoleensa.

Epidootti:

Sammalmaista, lasikiiltoista epidoottimineraalia esiintyy yleisesti metaformisissa kivilajeissa, esimerkiksi graniitissa. Puhtaassa muodossaan sitä käytetään jonkin verran korukivenä. Kiderakenteeltaan pitkulaisen mineraalin kovuus on mohsin asteikolla 6-7. Epidoottia voi löytää vihreän, keltaisen ja harmaan eri sävyissä, esiintyypä sitä jossakin päin maailmaa täysin mustanakin.

Kiviterapian mukaan epidootti on voimakas 'parantajakivi': se nostaa energiatasoja, parantaa havainnointikykyä ja on avoimessa ja jatkuvassa vuorovaikutuksessa ihmisen henkisten tasojen kanssa. Epidootin sanotaan olevan erikoisen hyvä apu negatiivisen energian ja negatiivisten mielialojen hälventämisessä. Näiden tilalle se tuo optimistista energialatausta ja hyvinvointia. Epidootti vie kantajansa lähelle luonnosta huokuvaa voimaa ja auttaa häntä sopeutumaan rauhalliseen, luonnolliseen elämänrytmiin.


IMPERIALJASPIS

Jaspis on tiivistä, läpinäkymätöntä kalsedonia. Se on epäpuhtauksien, erityisesti rautaoksidin punaiseksi, vihreäksi tai keltaiseksi värjäämä kivilaji. Jaspis on kvartsin muunnos, ja koostuu pääasiassa silikaatista.

Imperialjaspis on yksi jaspiksen lukuisista muodoista.  Sen erityispiirteisiin kuuluu vyöhykkeittäin kasvava pintakuvio, joka voi tuoda mieleen revontulet - jotakin kääpämäistäkin siinä voi nähdä. Kiven väritys vaihtelee: on olemassa punertavia, sinertäviä ja vihreäkuvioista imperialjaspista. Kiveä kutsutaan toisinaan  vielä kuninkaallisemmalla 'Royal Imperial Jasper' -nimellä.

Imperial-jaspiksen kerrotaan suojaavan kantajaansa hyvin voimakkaaltakin negatiivisuudelta ja tasoittavan tunneheilahteluja. Kivi vähentää pelkoa ja epävarmuutta, auttaa näkemään pyhyyttä myös arkielämässä ja yhdistää sielun, mielen ja ruumiin voimia. Ja kuten muidenkin jaspisten, imperialin sanotaan olevan yleisominaisuuksiltaan tyynnyttävä ja rauhoittava.


IOLIITTI

ioliitti on sinivioletin kordieriitin läpinäkyvä jalokivimuunnos. Kivi on suhteellisen kovaa (mohsin asteikolla 7 - 7,5, joka on hyvää vuorikristallin tasoa). Ioliitin nimi tulee kreikan kielestä, jossa sana 'io' tarkoittaa violettia kukkaa. Kivellä on myös toinen, erittäin kaunis nimi: vesisafiiri.

Tämä minun ioliittini ei tietenkään ole mikään valioyksilö. Sellaiset maksavat maltaita, mutta kiven luonteeseen ja voimaanhan kauneusasiat eivät vaikuta. Ioliitin sinivioletti sävy ja kuultavuus erottuvat hyvin valoa vasten.  Kun takaa tuleva valo poistuu, ioliitti muuttuu kuin toiseksi: kivi saa tummempia, opaakkeja sävyjä, ja pienen säkenöivän tähtisade-efektin, joka pilkahtaa myös alla olevassa kuvassa. 


KIVETTYNYT PUU

Tämä 'kivilaatu' on taatusti yksi luonnon omista muotoiluihmeistä; kivettynyt puu ei itseasiassa ole puuta lainkaan, vaan kvartsiryhmään kuuluvaa kiveä, joka on korvannut aikojen kuluessa sedimentteihin uponneen puun kaikki osat ja solukot. Näin syntynyt kivi muistuttaa ulkomuodoltaan erehdyttävästi sen muottina ollutta puusolukkoa.

Puuaineksen korvautuminen mineraaleilla tapahtuu erittäin hitaasti ja hienovaraisesti niin, että parhaimmillaan puun syytkin ovat vielä näkyvissä. Puun tuntu ja henki ovat läsnä. Vaikutelmaa korostaa alla olevassa kuvassa näkyvässä kapussissa vielä se, että tämän nimenomaisen kiven väri toistaa puun luonnollisia sävyjä. Kivettynyt puu voi olla nimittäin myös keltaista, sinistä ja punaistakin, riippuen siitä, mistä mineraalista se on muodostunut.
Kiviaines voi olla jaspista, kalsedonia tai opaalia. Tämä yksilö näyttää hyvin jaspismaiselta. Kivettyneen puun kovuus on kvartseille ominaisesti suuri, 6,5 -7 Mohsin asteikolla.


KIVETTYNYT SIMPUKKA

Kivissä tapaa joskus yllättäviä asioita. Nämä allaolevat, simpukan muotoja ja kuvioita toistavat kivettymät ovat syntyneet kauan sitten, kun merenpohjan sedimentteihin uponneiden simpukoiden rakenne on korvautunut esimerkiksi akaatilla, kalsedonilla ja kvartsilla. En uskalla edes arvuutella, kuinka vanhoja nämä, ainakin akaattia ja kalsedonia sisältävät 'kivisimpukkani' ovat, luultavimmin ne ovat muodostuneet useita miljoonia vuosia sitten. Valoa vasten tarkasteltuna tummemmankin kiven kuvio on kevyesti läpikuultava.KRYSOKOLLA

Krysokolla on piin ja hapen muodostama kuparisilikaatti, jota syntyy kuparimalmiesiintymissä hapettumalla. Usein sen rinnalla näissä malmiesiintymissä esiintyy atsuriittia, malakiittia ja turkoosia, joita näyttäisi olevan näissä minunkin kivissäni.
Kiviterapian mukaan krysokolla tuo kantajalleen harmoniaa, viisautta ja voimaa haasteisiin. Se rauhoittaa ja antaa sisäistä varmuutta. Se edustaa myös naisellista energiaa ja luovuutta. Sen sanotaan myös olevan oiva kivi rakkausloitsuihin! 


KUUKIVI

Salaperäinen kuukivi on kalimaasälvän eli ortoklaasin muunnos, jonka kaunis revontulia muistuttava hohde johtuu kiven sisäisistä lamellilaskostumista.

Kuukiveä on pitkään pidetty onnekkaan rakkauden symbolina. Sen on uskottu olevan kuun tavoin täynnä mystistä voimaa: se johdattaa kantajansa sisäiselle matkalle, etsimään asioita, jotka ovat aikojen saatossa kadonneet tai unohtuneet ja tuomaan ne valoon. Kuukiveä on ennen muinoin käytetty matkalaisten talismaanina sekä intohimoisen rakkauden osoittavana lahjana rakastetulle.


Koruna kuukiveä on käytetty jo tuhansia vuosia sitten roomalaisessa kulttuurissa, idässä vielä tätäkin kauemmin. Viimeisen sadan vuoden aikana kuukiveä käytettiin paljon varsinkin jugend-koruissa. Tähänkin kiveen liittyy hassulta kuulostava uskomus: rakastunut pari saattaa saada tietoa tulevaisuudestaan, kun he kumpikin pitävät kuukiveä suussaan täydenkuun aikaan ;)