MATERIAALEISTA JA TYÖTAVOISTA

Korujen materiaalit:

Käytän koruissani korkealaatuisia, EU-standardit täyttäviä materiaaleja. Hankinnat pyrin nykyisin tekemään ensisijaisesti kotimaisilta toimittajilta, mutta koska kaikkea haluamaani materiaalia ei Suomesta löydy, teen hankintoja myös muualta Euroopasta (etupäässä Italia ja Ranska).  Korujen materiaalit ovat aina yksilöidysti näkyvissä tuotekuvauksessa.

Lasihelmet

Käyttämäni suuremmat lasihelmet ovat peräisin suurimmaksi osaksi Tsekeistä, jossa lasihelmien valmistus on hioutunut huippuunsa (täältä tulevat muun muassa Preciosa-helmet).

Pienemmät lasihelmet (Miyuki- ja Toho-siemenhelmet) ovat puolestaan japanilaisia.

Toisinaan käytän koruissa myös intialaisia ja kiinalaisia lasihelmiä, ihan vain värivalikoiman vuoksi.

Korukivihelmet

Korukiviä löytyy kaikissa sateenkaaren väreissä. Hankin kivihelmet ja -kapussit joko kotimaasta, muualta Euroopasta tai Atlantin takaa. Kivihelmien alkuperä on kuitenkin useassa tapauksessa kaukoitä. Korukivien tarkkaa alkuperää on mahdotonta tarkasti määrittää, koska ne kulkeutuvat koruntekijöille monien eri toimijoiden välityksellä. Tästä syystä niiden eettistä alkuperää ei voi jäljittää.

Makeanveden helmet

Makeanveden helmet ovat kasvatettuja aitoja helmiä, joiden muodot vaihtelevat pyöreästä mitä mielikuvituksellisimpiin. Helmiä saatetaan myös värjätä. Käytän koruissani mieluiten luonnollisen sävyisiä, värjäämättömiä tai mahdollisimman luonnollisilla sävyillä värjättyjä helmiä.

Kristallihelmet

Säihkettä koruihin tuovat kristallihelmet ovat joko Swarovskia (katso alla), Preciosaa tai Aurora crystal -kristalleja, tahi materiaalitoimittajieni omia kristallimerkkejä.

Vuoden 2023 aikana maailman arvostetuimpien kristallikomponenttien valmistaja Swarovski on lopettanut ja kieltänyt korumateriaalien myymisen / välittämisen sellaisille valmistajille ja käsityöyrittäjille, joilla ei ole Swarovskin kanssa erillistä sopimusta. Muutamalla ulkomaisella korutarvikeyrityksellä, jotka ovat tähän saakka olleet Swarovskin virallisia yhteistyökumppaneita (joilta olen itsekin hankintani tehnyt), tarjoavat valikoimissaan uusia, kaupan omia kristallituotemerkkejä, jotka valmistetaan (Swarovskin kristallin tavoin) Itävallassa. Näiden kristallien numerokoodit, värit  ja laatu noudattavat Swarovskin vastaavia. Siirryn näihin tuotemerkkeihin, kun oma pieni Swarovski-varastoni loppuu.

Vintagemateriaalit

Käytän koruissani toisinaan myös aitoja vintagemateriaaleja. Syksyn 2023 löytöjäni ovat olleet vanhat, 1950-luvulla valmistetut eurooppalaiset lasikomponentit, jotka tuovat koruihin aivan omaa, vanhan ajan glamouriaan.


Sterling-hopea, vermeil, gold-filled, ruostumaton teräs sekä EU:n standardien mukaiset muut korumetallit

Hankin kaikki tähän kategoriaan kuuluvat tuotteet Euroopasta.

Kaikki ihon kanssa kosketukseen joutuva metalli on koruissani joko:

a) sterling-hopeaa, jonka hopeapitoisuus 92,5 %. Tätä materiaalia voivat käyttää usein myös ne henkilöt, jotka saavat allergiaoireita epäjalommista korumetalleista.

b) vermeiliä, jossa sterling-hopea on päällystetty vähintään 10 karaatin kullalla.

c)  Gold filled -laatuista korumetallia (kultadublee), jossa EU-standardit täyttävä korumetalli on päällystetty tavallista paksummalla kultakerroksella.

d)  ruostumatonta terästä (316 tai 304).  Materiaali käy erittäin hyvin myös heille, jotka saavat allergiaoireita muista epäjaloista korumetalleista. 

Korvakorujen niissä osissa, jotka eivät pääse kosketuksiin ihon kanssa, metalli voi olla esimerkiksi hopeoitua korumetallia, pronssia tai kuparia.

Ilmoitan koruissa käyttämäni metallin laadun yksilöidysti tuotetiedoissa.

Kapussit

Kapussit ovat litteitä, reiättömiä komponentteja, joita käytetään etenkin korun keskipisteenä. Käyttämäni kapussit ovat materiaaliltaan yksilöittäin valikoituja korukiviä, tai kristallia, lasia, posliinia. Ne voivat olla möys tekstiilipäällysteisiä tai jostakin luonnollisesta massasta valmitettuja. Ainoa materiaali, jota en kapusseissani suosi, on muovi.

 Tekstiilit

Käytän koruissani materiaalina myös erilaisia kankaita ja nauhoja, esimerkiksi erilaisia puuvilla- ja brokadikankaita ja soutache-nauhoja. Pyrin löytämään koruihini tuotteita, jotka eivät sisällä tekokuitua. Hankin tämän kategorian tuotteet pääasiassa Euroopan markkinoilta (Iso-Britannia, Ranska, Italia).

Korukirjonnassa käyttämäni lanka

Ateljeen helmipunottujen ja -kirjottujen korujen ompelutyössä käytän USA:ssa valmistettua Fireline-siimaa, jonka materiaali, Dyneema-tuotemerkillä tunnettu maailman vahvin kuitu on valmistettu erittäin vahvasta ja kevyestä polyeteenistä (UHMWPE). Materiaalia käytetään monissa sovelluksissa, kuten urheiluvälineissä, suojavaatteissa ja offshore- tai lentorahtiverkoissa. Firelinessä tämä Dyneema-kuitu on kierretty 8 säikeiseksi, kuumentamalla tuotetuksi,kestäväksi ja venymättömäksi siimaksi. Materiaalin on havaittu soveltuvan hyvin myös helmikirjontatöihin.

Soutachekorujen viimeistelyssä käyttämäni lanka on puolestaan japanilaista Miyuki-nylonlankaa.


Pakkausmateriaalit

lähetän tilauksesi pikkupakettina postiluukusta mahtuvassa postituslaatikossa, puuvillaiseen korupussiin tai pieneen pahviseen korukoteloon pakattuna. Pakkausten materiaalit on tuotettu mahdollisimman ympäristöyställisesti.Sananen korujen valmistusmenetelmistä:


Kirjotut korut

Tällä hetkellä suurin osa verkkokaupasta löytyvistä koruista on valmistettu erilaisilla kirjontatekniikoilla käsin ommellen, pisto ja helmi kerrallaan. Teen jokaisen korun ateljeessani käsityönä aikaa vievin menetelmin,  joten tuotteiden lukumäärä verkkokaupassa on pieni. Jokainen koru on siis aidosti oma yksilönsä. Samaa mallia saattaa olla saatavana usea kappale, mutta eri väreissä. Tilattuasi korun saat itsellesi juuri sen yksilön, joka tuotekuvissa näkyy.   Tulevaisuudessa puotiin ilmestyy myös pieniä korusarjoja, joita teen ainoastaan tilauksesta.

Hopeaan kiedotut korut

Tätä tekniikkaa käytän pääasiassa kaula- ja rannekoruissa, joissa liitän erilaisia helmiä yhteen sterling-hopealangalla. Hopea saattaa ajan oloon tummua, mutta säihkeen saa halutessaan takaisin puhdistamalla hopeaosat varovasti kaupasta saatavalla hopeakiillotteella. Säilytäthän hopeakoruja käyttökertojen välillä vaikkapa lähetyksen mukana saapuvassa hapottomassa korupussissa tai -rasiassa.

Joissakin tapauksissa saatan käyttää myös kultadubleelankaa (gold filled), jossa EU-standardien mukainen korumetalli on päällystetty normaalia paksummalla kultakerroksella. Kultadublee kestää kulutusta, jos korua hoitaa asianmukaisesti säilyttämällä sitä suojatussa paikassa ja varjelemalla sitä voimakkailta kemikaaleilta (esimerkiksi hajuvedet, hiuslakat).

Soutache-korut

edustavat maailmalla korkealle arvostettua käsityötä. Korut ovat rakenteeltaan monikerroksisia ja koristeellisia, ja vaativat valmistuakseen paljon työtunteja.  Tyylistä tai omista mieltymyksistä riippuen soutache-koruja voi käyttää sekä arjessa että juhlassa. Soutache-korujen juju on kapoinen, keskeltä tukevasti ommeltu nauha, jonka materiaali voi olla esimerkiksi puuvillaa, pellavaa tai viskoosia. Itse suosin koruissani mahdollisimman luonnollisia materiaaleja. Soutache-nauhalla voi ommella koruun erilaisia koristeellisia ornamenttikuvioita joko yksin tai yhdessä erilaisten helmien kanssa. Yleensä korun keskuksena on jokin kaunis kapussi, jonka ympärille soutache-nauhaa ryhdytään ompelemaan. Korun takapuoli, joka saattaa tekovaiheessa täyttyä erilaisten nauhojen päistä ja tukimateriaalista, huolitellaan tukevalla tekstiilillä, joka ommellaan huolellisesti kiinni koruun.