Lumoavat korukivet osa 2

08.12.2023

Tässä blogissa esittelen kauniita korukiviä vuosien mittaan kerääntyneestä korukivikokoelmastani. Kivien maailma on rikas, värikäs ja salaperäinen. Useaa blogissa nähtävistä kivilaaduista on tulossa myös ateljeen pienen korupuodin valikoimaan - koruiksi muuntautuneina. Blogi päivittyy, ja aineiston suuresta määrästä johtuen blogikokonaisuus jakautuu kahteen tai useampaan osaan. Tämä on sarjan toinen osa.

Kivet ja niiden lyhyet kuvaukset löytyvät alta aakkosjärjestyksessä.


KUUKIVI, PERSIKKA

Kuukivi on väritöntä, maidonvalkeaa tai ruskehtavaa ortoklaasia eli kalimaasälpää, jossa on lamellikaksostumisesta johtuva kirkas, maitomainen ja sinertävä hohto; se on siis maasälvän muunnos. Sitä esiintyy erityisesti Intiassa ja Sri Lankassa (Wikipedia). Ortoklaasi on yksi kalimaasälvän kolmesta muodosta. Sen väri voi vaihdella vaaleanpunaisesta valkoiseen ja vihreään, ja tähän kategoriaan mahtuu myös persikka- kuukiven sävy. Kuukiven kovuus on Mohsin asteikolla 6, joten se sopii erinomaisesti koruihin. Vaaleanpunervaa kuukiveä kutsutaan hyvin kuvaavalla persikkaisella nimellä. Sen sävy on peräisin suuremmasta suhteellisesta alumiinipitoisuudesta verrattuna vaaleampaan kuukiveen.

Kiviterapiassa persikka-kuukivellä sanotaan olevan hyvin naisellisia ominaisuuksia, mitä ne sitten lienevätkään. Kiven sanotaan vaikuttavan myönteisesti erityisesti Solar Plexukseen. Kivi yhdistyy luovuuteen ja rakkauteen, ja se auttaa kantajaansa löytämään elämäänsä iloa tuottavia asioita.MALAKIITTI

Voimakkaan vihreää, hiottuna erikoisen raidallisuutensa paljastavaa malakiittia syntyy maaperässä kuparimalmien muuttumistuloksena. Malakiitin nimi juontaa kreikankielen salasta 'malakos', joka tarkoittaa pehmeää. Kovuudeltaan kivi kylläkin asettuu korukivien keskikastiin ja hioutuu hyvin, mikä on yksi syy siihen että juuri tätä kaunista kiveä on käytetty ja yhä edelleen käytetään monien hienostuneiden koriste-esineiden ja korujen raaka-aineena.

Tässä yhteydessä esittelen hieman erikoisemmin viimeistellyn malakiitin. Normaalisti kivi hiotaan mahdollisimman sileäksi, jotta sen kuviointi tulisi esiin, mutta tässä kiven pinta on jätetty rouheaksi (engl. druzy).

Malakiitti oli yksi muinaisten egyptiläisten käyttämistä koru- ja koristekivistä. Kivi liittyy läheisesti egyptiläisten jo hyvin varhaisessa historiassaan palvomaan taivaanjumalatar Hathoriin, jota kutsuttiin myös tähtien jumalattareksi. Hathor edusti Faaraoiden egyptissä äitiyttä, iloa, musiikkia, tanssia, rakkautta ja romatiikkaa. Jumalatar yhdistettiin tuon kaiken muun hyvän ohella myös turkoosiin, malakiittiin, kultaan ja kupariin. Hän oli kaikkien näiden arvokkaiden materiaalien valtiatar.
Kiviterapiassa malakiitin sanotaan olevan rauhoittava ja henkistä energiaa maadoittava kivi. Sen sanotaan myös auttavan unettomuudessa ja synnytyksissä, sekä helpottavan astman oireita.MUSHROOM-RYOLIITTI

Ryoliitti on vulkaaninen magmakivi, joka syntyy tulivuorien laavasta nopean jäähtymisen tuloksena. Kivestä suurin osa on piitä ja mukana on usein myös kvartsia, alkalimaasälpää ja plagioklaasia. Rhyoliitin kovuus on mohsin asteikolla luokkaa 6. Kiven nimi tulee laavan jäähtymisen aikana muodostuneista sienimäisistä rykelmistä, jotka ovat 'ukkosenmuna' (thunderegg) - nimisten muodostelmien esiasteita. Niitä syntyy, kun sula magma alkaa jähmettyä kaasukuplien ympärille. Alla näkyvissä kivissä näkyy muutamia ukkosenmunan poikasia. Kiveä kutsutaan toisinaan myös nimellä mushroom-jaspis.

Kiviterapiassa kivi yhdistetään hormonitasapainoon ja verenkierron, keuhkojen, kurkun sekä aivojen terveyteen. Sen sanotaan myös parantavan itsetuntoa ja ongelmanratkaisukykyä. Melkoinen kivi siis!


NEFRIITTI

Nefriitti on jadeiitin ohella toinen aidoksi jadeksi kutsutuista mineraaleista. Silikaattimineraaleihin kuuluva massamainen ja erittäin sitkeä nefriitti on kovuudeltaan 6,5 Mohsin asteikolla ja onkin mitä mainioin raaka-aine esimerkiksi kaiverrukseen ja muuhun kiventyöstämiseen. Sitä onkin käytetty koriste-, käyttö- ja seremoniaesineiden valmistukseen jo yli viidentuhannen vuoden, ajan muun muassa Kiinassa (esimerkiksi niin sanotussa Liangzhun jadekulttuurissa).Nefriittiä käytetään tietenkin myös korukivenä. Ensimmäistä kertaa näin kiven muutama vuosi sitten Ulla Tillander-Godenhielmin kirjassa Fabergén suomalaiset mestarit. Kirjasta selviää, että Fabergé käytti nefriittiä hyvin monipuolisesti, sekä koruissa että koriste-esineissä, muun muassa kuuluisissa pääsiäismunissaan. Nefriittiä kutsutaan kiinalaisen lääketieteen 'peruskiveksi. Sen uskottiin olevan varsinainen energiapakkaus, joka saattoi suojata kantajaansa muun muassa maanjäristyksiltä, tulvilta ja pahalta silmältä. Nämä kertomukset linkittävät jaden Kiinan kulttuurihistoriaan.

Kiviterapiassa nefriitti yhdistetään sydämeen, kolmanteen silmään ja kruunuchakraan. Sen sanotaan tomivan tehokkaana maadoittajana ja antavan kantajalleen sisäistä rauhaa, voimaa ja lempeyttä.


NIPOMO - MARKASIITTIA AKAATISSA

Tämä pronssin sävyjä hohteleva kivikaunotar on melkoinen harvinaisuus: kiveä on löydetty ainoastaan Kaliforniasta, Nipomo-nimiseltä paikkakunnalta. Nykyisin löydökset ovat käyneet erään korukivisivuston mukaan entistäkin harvinaisemmiksi, koska alue, jolta tätä kiveä on pääasiallisesti saatu, on nykyisin suljettuna.
Korukivi koostuu vaaleita sinertäviä ja punertavia sävyjä toistavasta akaatista, johon on kiven muodostuessa liittynyt pronssinhohteisia, levymäisiä markasiittikiteitä (rautasulfidia). Puhdasta markasiittiahan käytetään esimerkiksi kelloissa ja koruissa. Alla olevan kuvan otin puolittain valoa vasten. Pintaa vasten katsottuna kivi näyttää patinoituneelta pronssilta ja on opaakki.
Kiven englanninkielinen nimi Nipomo Marcasite in Agate aiheutti miettimistä: miten tuon suomentaisi luontevasti?PHANTOM-KVARTSI

Phantom-kvartsi on kivimaailman kaleidoskooppi.

Tämä erikoinen kivi syntyy kvartsikiteiden sulkiessa kivimateriaalin sisään erilaisia, kiven sisältä kajastavia mineraalisakkaumia. Erityisen hyvin mineraalikertymät näkyvät hiotussa kivessä. Tällaista kvartsimuodostelmaa kutsutaan nimellä phantom, eli aave. Kun hiottua kiveä kääntelee, näkymä muuttuu taianomaisesti: jopa värisävy voi vaihdella sen mukaan, mistä kulmasta kiveä tarkastelee.

Kiven 'kvartsiosuus' on hyvin yleinen hohkasilikaattimineraali maankuoressa, ja se onkin tärkeä kivilajeja muodostava mineraali, kuten myös tässä tapauksessa.

Kiviterapiassa phantom-kvartsia pidetään universaalin tietoisuuden symbolina, eikä ihme: tässä kivessä on jotakin mystistä. Kiveä kannattaa kuljettaa mukana esimerkiksi silloin, kun haluaa lisäbuustausta sisäiseen kasvuun tai menneiden ikävyyksien unohtamiseen. Sen avulla saatamme löytää myös alitajunnassa piileskelevät viisautemme ja voimavaramme. Uskaliaimman arvion mukaan phantom voisi siis vaikuttaa koko planeettamme hyvinvointiin.


RUUSUKVARTSI

Oksidikivien ryhmään kuuluva ruusukvartsi on kvartsin epätavallinen muunnos. Kiven ruusunpunaisesta persikkaan vaihteleva väri on peräisin joko titaanista, raudasta tai magnaanista. Joskus ruusukvartsi saattaa sisältää rutiilikiteitä, jotka saattavat olla dumortieriittiä.

Ruusukvartsia pidetään rakkauden, ilon ja onnen kivenä. Uskomusten mukaan se kantaa mukanaan keveyttä, rauhaa, kauneutta, ystävällisyyttä ja täydellistä harmoniaa. Mikä muu kivi voisikaan kuvata selkeämmin esimerkiksi puhdasta ja pyyteetöntä - romanttista tai platonista - rakkautta. Sen sanotaan avaavan sydämen hyvyydelle ja auttavan kantajaansa ilmaisemaan tunteitaan vapaasti. Aito ruusukvartsi sisältää usein inkluusioita. Jos näet jossakin todella 'puhtaan' ruusukvartsin eikä siitä pyydetä kunnon hintaa, olet todennäköisesti kohdannut teollisesti tuotetun, niin sanotun man made -kiven tai sitten jonkin muun (värjätyn) luonnonkiven. Myös ruusukvartsia saatetaan värjätä syvän, tasaisen värin aikaansaamiseksi.
Aidon ruusukvartsin ikluusiot näkyvät hyvin eriyisesti kirkkaassa valossa; alla olevassa kuvassa käytin kuvauslamppuna kirkasvaloa.

THULIITTI

Tämä todella kaunis, ja suhteellisen harvinainen vaaleanpunerva korukivi on saanut nimensä Ultima Thulelta, myyttiseltä, äärimmäistä pohjoista kuvaavalta tarujen saarelta, paikalta, joka on hengeltään vähän samanlainen kuin meidän suomalaisten hyvin tuntema 'Kaukametsä'. Paikka, joka siintää unelmissa, tavoittamattomissa mutta joka silti on aina läsnä - sydämen syvyyksissä.Ensimmäisen kerran thuliittia löydettiin Norjan Telemarkista vuonna 1820. Kemialliselta koostumukseltaan thuliitti silikaattimineraalihin kuuluvan zoisiitin muoto, Sen kauniit punaiset sävyt johtuvat kiven suuresta mangaanipitoisuudesta. Punan seassa näkyvä vaaleampi kuviointi on puolestaan valkoista kalsiittia. Kiven kovuus Mohsin asteikolla 6,5. Thuliittia kutsutaan toisinaan myös rosaliiniksi (rosaline).


TURMALIINIKVARTSI

Tämä tumma kaunotar on nimensä mukaisesti kvartsin ja turmaliinin yhdistelmä.

Kvartsi eli ukonkivi on hyvin yleinen hohkasilikaattimineraali maankuoressa, ja se on tärkeä kivilajeja muodostava mineraali. Kemialliselta koostumukseltaan se on piidioksidia.  Turmaliini taas on erittäin monimutkainen silikaattimineraali, jonka muodostaa joukko rakenteeltaan samankaltaisia seossarjoja. Siinä on pääalkuaineiden alumiinin ja boorin lisäksi vaihtelevasti eri alkuaineita, kuten rautaa, litiumia, natriumia, kaliumia, mangaania ja magnesiumia. Turmaliinin nimi on peräisin singalinkielisestä sanasta tourmali, joka sananmukaisesti tarkoittaa 'tuhkanvetäjää'.(Suora lainaus: Wikipedia.)

Kiviterapian mukaan turmaliinikvartsi on varsinainen tehopakkaus. Sen toinen osapuoli, kvartsi, edustaa puhdasta, positiivista energiaa ja parantavaa voimaa. Turmaliinin taas sanotaan keräävän ja kuljettavan pois negatiivista energiaa ja toimivan samalla maadoittavana elementtinä. Yhdessä ne muodostavat siis eräänlaisen kivimaailman jin ja jang-kaksikon. Kiviterapiassa turmaliinikvartsi edustaakin syvällistä tasapainoa.
Turmaliinikvartsia on energeettisten, tasapainottavien ja suojelevien ominaisuuksiensa takia käytetty myös onnenkivenä, esimerkiksi sormuksissa ja riipuksina.


VALTAMERIJASPIS

Jaspis on tiivistä, läpinäkymätöntä kalsedonia. Se on epäpuhtauksien, erityisesti rautaoksidin punaiseksi, vihreäksi tai keltaiseksi värjäämä kivilaji. Jaspis on kvartsin muunnos, ja koostuu pääasiassa silikaatista.

Valtamerijaspis on nimensä mukaisesti jaspiskiveä, pääosin silikaatista koostuvaa kvartsin muunnosta. Suosittua korukiveä voi löytää monissa, rautaoksidin sävyttämissä väreissä. Nimensä jaspiskivi on saanut latinasta ja kreikasta ja tarkoittaa suomennettuna 'pilkullista kiveä'. Kiven kovuus on mohsin asteikolla 7, mikä tekee siitä kestävän korukiven.Valtamerijaspikselle tyypillisiä kuviointeja ovat etenkin eräänlaiset laajenevat rengaskuviot, jotka tulevat esiin kiveä hiottaessa.

Valtamerijaspis on jaspiksen harvinainen muoto. Kiviterapian mukaan kivi hoitaa kantajansa kehoa ja mieltä alati liikkeessä olevan valtameren tavoin. Sen sanotaan vähentävän stressiä, rentouttavan ja luovan ympärilleen ilon ilmapiiriä.