Pääsiäinen tuo kevään!

Pääsiäinen tuo tullessaan valon -  ja kevään värit!

 Kun päivät pitenevät ja pajunkissat kurkottavat kohti aurinkoa, herää moni meistä koristamaan kotiaan juhlan kunniaksi. Samalla herää halu uudistaa myös oma tyyli keväisemmäksi. Raskaammat, talvella ihanan täyteläisiltä tuntuvat värit tekevät tilaa leikkimielisyydelle ja keveämmille sävyille. Tekee mieli koristaa itseäkin vähän enemmän.

Jo antiikin aikana kevätjuhliin kuului värikkäitä symboleja, luonnonmateriaaleista valmistettuja koruja ja kukkakoristeita. Kevät merkitsi uuden elämän alkua, ja sitä juhlistettiin niin asuissa kuin pöydässä – seppelein, kukin, koristeiden ja korujen avulla. Kristinuskon pääsiäisperinteet sekoittuivat monin paikoin näihin kevätriemuihin, ja lopputuloksena syntyi värikäs kulttuurinen sekoitus, joka näkyy yhä.

🎨 Pääsiäismunan kiehtova historia 🐣

Yksi pääsiäisen merkittävimmistä symboleista on tietenkin pääsiäismuna. Mutta tiesitkö esimerkiksi sen, että maailman kuuluisimpien pääsiäismunien takana ovat suomalaiset kultaseppämestarit?

Pääsiäismuna on tuttu näky kevään juhlassa, mutta tiesitkö, että sen tarina ulottuu satojen vuosien taakse? Ennen kuin suklaamunat valtasivat kauppojen hyllyt, pääsiäismunilla oli aivan toisenlainen merkitys – ja myös ulkonäkö.

🌱 Uuden elämän symboli

Muna on monissa kulttuureissa ollut elämän ja uudistumisen vertauskuva. Pääsiäisen aikaan se sai erityisen merkityksen kristinuskossa: muna kuvasi Jeesuksen ylösnousemusta – kuoresta puhkeavaa uutta elämää.

⛪ Pääsiäismuna keskiajan kirkossa

Keskiajalla kananmunien syöminen oli kielletty paaston aikana, mutta pääsiäisenä ne saivat taas tulla osaksi ruokavaliota. Siksi pääsiäissunnuntain muna oli erityisen odotettu herkku. Monet koristelivat munia juhlan kunniaksi – näin syntyi tapa maalata ja lahjoittaa munia.

👑 Tsaarin lahja: keisarilliset Fabergé-munat

Yksi historian kuuluisimmista pääsiäismunaperinteistä kehittyi Venäjällä 1800-luvun lopulla, kun tsaari Aleksanteri III tilasi kultaseppä Fabergélta taidokkaasti koristellun yllätysmunan vaimolleen. Näistä keisarillisista Fabergé-munista tuli legendaarisia, ja ne kohottivat pääsiäismunan arvostusta myös ylellisyyden symboliksi.

Harva tietää, että näiden koko maailman tuntemien Fabergen mestariteosten takana oli joukko suomalaisia taitajia. Esimerkiksi kultaseppämestari Alma Pihl – kyllä, nainen ja vieläpä suomalainen – suunnitteli lukuisia Fabergén kuuluisimmista munista. Hänen herkkyytensä yksityiskohdille, esimerkiksi jääkiteiden kaltaiset kuviot ja keväiset sävyt tekevät hänen työstään ajattoman kauniita.

🍫 Suklaata ja yllätyksiä

1800–1900-lukujen vaihteessa pääsiäismunat alkoivat saada myös makeamman muodon. Suklaasta tuli suosittu materiaali, ja erityisesti teollistumisen myötä suklaamunia pystyttiin valmistamaan suurissa määrin. Nykyisin suklaamunat – usein yllätyksen kera – kuuluvat pääsiäiseen lähes kaikkialla maailmassa.

💛 Perinne, joka elää ja muuntuu

Olipa kyse käsinmaalatuista kananmunista, erilaisista materiaaleista tehdyistä koristeista tai suklaisista herkuista, pääsiäismuna on säilyttänyt asemansa kevään juhlien keskiössä. Se muistuttaa meitä uudesta alusta, ilosta ja siitä, kuinka vanhat perinteet voivat saada yhä uusia, herkullisia muotoja.

Pääsiäiskoristeet ovat käsityön juhlaa. Lasimunat, itse tehdyt virkatut tai paperirullista tehdyt tiput, huovutetut pupuset ja rairuohopurkit kertovat siitä, että pääsiäisessä on tilaa omalle kädenjäljelle.

Pääsiäinen voisi olla myös korujen juhlaa!

Kevään juhlaan kuuluvat myös kevyet ja iloiset korut. Kirkkaat sävyt, kukat, lehvät ja muut heräilevän luonnon symbolit tuntuvat erityisen sopivilta näihin päiviin. Kenties pieni perhonen, kyyhkynen tai keväisen vihreä kivi muistuttaa siitä, että talven jälkeen tulee aina uusi alku.

Pääsiäisen värit aloittavat korujen kevät- ja kesäkauden.

Samalla kun valitset uusia sävyjä kotiin ja asuvalikoimiin, kannattaa tsekata myös koruarsenaali: Keväisen keveät ja valoisan sävyiset korut piristävät asua ja talven jäljiltä ehkä vähän väsähtänyttä ja valjua oloa kummasti! Näitä ihania sävyjä löytää myös kivistä: esimerkiksi sitriini säteilee auringonvaloa, peridootti hehkuu kevään vihreyttä, ja ruusukvartsi tuo mukanaan pehmeyttä ja sydämen lämpöä. Ja mikä parhaiten toistaisi keväistä valoa kuin heleä kristalli? Heleän värinen kivi- tai kristallikoru tuo hetkessä iloa keväisiin asukokonaisuuksiin!

Heräävä kevät inspiroi myös koruntekijää. Kun ensimmäiset leskenlehdet kurkistavat ojien varsilta ja lintujen laulu lisääntyy, ei voi olla huomaamatta pientä säpinää myös omissa sormissa. Uudet ideat syntyvät kuin itsestään, ja luonnon heleät värit, orgaaniset muodot ja kevyt ilmavuus löytävät tiensä korupöydälle. Kevät on uuden luomisen aikaa – niin puutarhassa kuin ateljeessa.