Vuoden 2024 väri: lämmin ja pehmeä Peach Fuzz

12.01.2024

Värejä ja niiden yhteensopivuutta tutkiva (ja muotimaailmaa vähän ohjailevakin) yhdysvaltalainen Pantone on valinnut vuoden 2024 väriksi pehmeän persikkaisen Peach Fuzz -värisävyn.


PEHMEÄ PEACH FUZZ

Sille, että tämä hyvin herkkä vaalean oranssin- ja vaaleanpunaisen yhdistelmä Peach Fuzz on valittu juuri tämän vuoden sävyksi, on Pantonen mukaan hyvä syy: levottomuutta ja epävarmuuksia kuohuva maailmamme tarvitsee juuri nyt hitusen pehmeyttä, lohtua, myötätuntoa ja yhteenkuuluvuutta. Näitä asioita Peach Fuzz Pantonen mukaan suorastaan huokuu.

VUODEN VÄRIT INNOSTAVAT MYÖS KORUNTEKIJÄÄ

Olen vuosien saatossa kirjoitellut (aikaisempaan korublogiini) juttuja kunkin vuoden/vuodenajan Pantone-väreistä. Vaikka 'muotivärit' eivät suoranaisesti ole vaikuttaneet omaan korusuunnitteluuni tai materiaalivalintoihini, on silti ollut hauskaa tehdä vuosittain pientä luotausta siihen, mitä värejä tulemme ympäristössämme ja vaatekaupoilla näkemään. On ollut myös antoisaa tutkia, miten jokin sävy on soveltunut joko itse koruun tai kuinka koruihini valikoituneet materiaalit ovat käyneet yhteen muotimaailman määrittämien sävyjen kanssa. Värikartat ja paletit ovat antaneet ja antavat yhä inspiraatiota uudenlaisiin ja rohkeisiin värikokeiluihin, jotka muutoin jäisivät ehkä jopa kokonaan tekemättä.

PEACH FUZZ SOPII MONEEN VÄRIPALETTIIN

Pantonen spesialistien mukaan tämän vuoden väri soveltuu monenlaisiin väripaletteihin. Sen rinnalle soveltuvat hyvin muut pehmeät pastellisävyt, kuten esimerkiksi kalpeansininen, mintunvihreä, laventeli ja kerma. Sen voi toisaalta nostaa onnistuneesti myös räiskyvämpien värien rinnalle: sen mahdollisia kavereita ovat vahvat punainen, sinipunainen, laivastonsininen tai smaragdinvihreä. Väreillä kannattaa leikitellä rohkeasti ja tehdä omia kokeiluja!

Uskon, että tämä pehmeä persikansävy viehättää meitä suomalaisiakin, osuuhan se hyvin pohjoismaissa suosittuun vaaleaan väripalettiin. Sävy sopii hyvin niin asuihin, sisustukseen kuin asusteisiin. Pieni ripauskin Peach Fuzzia tuo asuihin ja interiööreihin lämpöä, jota itsekin  tunnustan näissä maailman myrskyissä kaipaavani. Vaikka maailmaa ei värisävyillä paranneta, pienet ilon pilkahdukset päivittäin vaikkapa tietyn värin tuomana tekevät hyvää mielelle ja sielulle!


PEACH FUZZ KORUISSA JA MUISSA ASUSTEISSA

Peach Fuzz - sopii myös korujen värimaailmaan. Se sopii hyvin sekä kullan- että hopean rinnalle. Tätä kirjoittaessani näen jo mielessäni ideanpoikasia, joita on ihan pakko päästä kokeilemaan! Pehmeän persikkaiset kivet ja kristallit saattaisivat tuoda herkullisen lämpöisen häivähdyksen koruihin, joko yksin tai yhdessä muiden värien rinnalla. Onneksi materiaalivarastostani löytyy jo jotain pientä.


Tähän loppuun pieni havainto siitä, miten tämän herkän sävyn voi löytää ympäristöstään jopa kylmänä pakkaspäivänä keskeltä metsää: tein iltapäivällä pieniä lumitöitä ja huomasin kauniin vaalean persikansävyisten pilvien lipuvan taivaalla ja värjäävän hangetkin pehmeän persikkaiseksi. Kaunis luonnonnäytös kesti vain hetkisen, mutta toi lumitöihin oman fiiliksensä...


Blogin kuva on luotu Canva- ohjelmiston Magic Media-appsilla.