Maaliskuun onnenkivi akvamariini

07.03.2024

Maaliskuussa syntyneiden onnenkivi on herkänsävyinen, nuoruuden ja onnen symbolinakin tunnettu akvamariini.

Kiven nimi johtuu latinan sanoista aqua (vesi) ja marine (meri), jotka kuvaavatkin tätä ihmeellistä kiveä erinomaisesti. Joskus akvamariinin sisällä piileekin tilkkanen muinaista merivettä!

Akvamariini on yksi beryllin monista muunnoksista. Kivi on kova, 7,5-8 Mohsin asteikolla, mikä tekee siitä todella hyvän ja kestävän korukiven. Sen tunnetuin värivariaatio vaaleansininen, mutta kivestä voi löytyä myös esimerkiksi sinivihreitä ja selkeän turkooseja sävyjä. Myös syvän tummansinisiä yksilöjä on olemassa. Kiven läpinäkyvää muotoa pidetään eräänlaisena jalokivenä ja siten myös arvostetumpana muotona, mutta yhtä lailla myös opaali, läpinäkymätön akvamariini on suosittu ja kaunis korukivi.

Akvamariiniin on ajan saatossa yhdistetty monia hyviä ominaisuuksia. Se symboloi ikuista nuoruutta ja elinvoimaa, ja samaan aikaan rauhaa, seesteisyyttä, selkeyttä ja sisäistä harmoniaa.

Ensimmäisen varsinaisen kevätkuukauden, maaliskuun, onnenkivenä akvamariini edustaa uudelleensyntymää ja muutosta.

Kiviterapiassa akvamariinin uskotaan rauhoittavan ahdistusta, auttavan meditaatiossa, edistävän hormonitasapainoa ja yleistä hyvinvointia.

Akvamariinin historiaa

Akvamariinilla, kuten muillakin rakastetuilla korukivillä, on ollut jo pitkään paikka ihmisten sydämissä.

Entisaikoina maailman merillä edestakaisin seilailleet kauppiaat kantoivat mukanaan akvamariinia, sillä he uskoivat sen suojaavan heitä hukkumiselta, myrskyiltä, merenneitojen petollisilta karkeloilta - ja pilaantuneen ruoan aiheuttamilta myrkytyksiltä. Aikamoinen ihmekivi siis!

Muinaisessa Roomassa vaikuttaneen filosofi Pliniuksen mukaan akvamariinikivet huuhtoutuvat rannalle merenneitojen kaatuneista aarre-arkuista, ja siksi ne kantavat mukanaan aivan erityistä, merenalaista voimaa.

Vaikka kiven uskottiin suojaavan merimiehiä seireenien kutsuilta, siihen on sanottu aina kätkeytyvän ylimaallinen 'meren kutsu'. Lieneekö akvamariini ollutkin yksi syy siihen, miksi meri ja merille lähtö veti akvamariinia mukanaan kantavia kulkijoita yhä uudelleen puoleensa...

Tässäpä muuten pieni lahjavinkki merta rakastavalle ystävälle!

Myös muinaiset egyptiläiset rakastivat akvamariinia. Kiveä on löytynyt vanhojen historiallisten kaupunkien raunioista sekä pyramideista. Vanhan egyptiläisen ajatuksen mukaan akvamariini näyttää tien paratiisin porteille.

Nykyisin vallalla olevissa traditioissa akvamariinin ajatellaan kirkastavan ajatuksia ja voimistavan mielen hyvinvointia ja itsetuntoa. Se pyyhkii pois turhia ikäviä ajatuksia, kirkastaa kantajansa tavoitteita ja auttaa niiden saavuttamisessa. Näiden uskomusten mukaan akvamariinikorua tai muuta kivestä tehtyä esinettä kannattaakin kantaa aina, kun kohtaa haasteita tai tavoittelee uusia asioita elämäänsä.

Kaiken tämän hyvän lisäksi akvamariinin uskotaan voimistavan myös parisuhdetta. Akvamariini onkin yksi suosituista kihla-ja vihkisormuksissa esiintyvistä korukivistä.


Muut kuukauden onnenkivet

Joulukuu: turkoosi

Tammikuu: granaatti

Helmikuu: ametisti

Huhtikuu: timantti ja vuorikide