Tammikuun onnenkivi: granaatti

03.01.2024

Tammikuussa syntyneiden onnenkivi on huumaava, lämpimänä hehkuva granaatti.

Kiviterapiassa granaattia pidetään vahvasti voimaannuttavana ja kantajaansa kaikin tavoin uudistavana kivenä. Sen sanotaan energisoivan kaikkia chakroja ja tämän lisäksi myös tasapainottavan antamaansa voimaa. Eikä tässäkään vielä kaikki: granaatin uskotaan tekevän hyvää myös kantajansa rakkauselämälle, onhan sen hehkuva sävy täydellinen rakkauden metafora.

'Arkitasollaan' granaattikivi on laajahko ryhmä silikaattimineraaleja, joilla kaikilla on kuutiollinen kidejärjestelmä. Sävyjä granaatille antavat alumiini, rauta ja/tai kromi. Värikirjo on laaja, niin että granaattiperheestä löytyykin niin punaisia, oransseja, keltaisia, ruskeita kuin vihreitäkin sävyjä. Vain sininen väri puuttuu. Joissakin harvinaisissa tapauksissa granaatti saattaa näyttää päivänvalossa siniseltä ja keinovalossa violettiin vivahtavalta.

Tässä ehkä syytä huomata, että vaikka kutsun tässä blogitekstissä granaattia kiveksi, kyseessä on kuitenkin mineraali. Näillä on tietenkin vissi eronsa, joihin en tässä yhteydessä enempää kaivaudu. Granaattia esiintyy kuitenkin kivilajeissa yhtenä mineraalina muiden joukossa. Suomessa granaattia esiintyy yleisesti monien kivien 'rakennusaineena'. Granaatin kovuus on hyvä, noin 6,5 – 7,5 Mohsin asteikolla ja sitä tavataan sekä läpikuultavana että opaakkina muotona. Granaatin nimi juontuu latinan sanaan granatus, joka tarkoittaa jyvää. Tämä viittaa mineraalin tyypilliseen jyvämäiseen kiderakenteeseen. Toisen teorian mukaan nimi viittaa granaattiomenan siemeniin ja eityisesti tietenkin niiden sävyyn.


Granaattiin liittyviä uskomuksia ja legendoja

Granaatti sopii täydellisesti vuoden alkuun, sanotaanhan sen tuovan kantajalleen onnea, iloa, terveyttä ja vaurautta. Sen uskotaan tuovan hyvää sille, jonka ajatukset ja teot kumpuavat hyvyydestä ja ystävällisyydestä.

Kiveä on käytetty koruissa ja talismaaneissa tuhansien vuosien ajan. Sitä on kannettu myös sotatantantereilla suojaamassa henkeä ja terveyttä, ja muinaisina aikoina sitä on käytetty myös haavojen parantamiseen.

Varhaisimmat löydetyt granaattikorut ovat pronssikaudelta. Muinaiset egyptiläiset uskoivat granaatin symboloiva itse elämää, ja käyttivätkin tätä punahehkuista kiveä niin korujen kuin veistosten muodossa. Muinaisten kreikkalaisten ja roomalaisten erikoisuutena oli käyttää granaattia sinettisormuksissa, joilla sinetöitiin tärkeät kirjeet. Joissakin legendoissa Noa toi granaatin arkkiin valon lähteeksi: Tulvan aikana, jolloin aurinko ja kuu eivät valaisseet maailmaa, granaatti toi valoa arkissa matkaaville.

Granaatti edustaa myös puhdasta rakkautta, syvää ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Voidaankin ajatella, että lahjaksi annettu granaattikoru kantaa mukanaan syvällisiä merkityksiä.