Toukokuun onnenkivi: akaatti ja smaragdi

06.05.2024

Toukokuussa syntyneille esittelen kaksi onnenkiveä: arvostetun ja huikaisevan vihreän smaragdin sekä hiukan huokeamman, mutta yhtä kaikki kauniin ja hyvin monimuotoisen akaatin. Ensimmäiseksi perehdymme akaatin saloihin tämän omasta kokoelmistani löytyvän erikoisen Aqua Nueva-akaatin kera.

Akaatti korukivenä

Akaattikivien 'perhe' on laaja. Rakenteeltaan akaatti on tuliperäistä, pienikiteistä kvartsia. Kivelle tyypilliset, monimuotoiset kuviot syntyvät, kun emokivi kiteytyy rytmisesti, yhdessä ontelon kaasukuplien kanssa. Akaatti kasvaa sisäänpäin. Tässä prosessissa kiven ontelo saattaa täyttyä myös muulla kiviaineksella: syntyy ns. 'geodi', joka voi sisältää esimerkiksi vuorikristallikiteitä, ametistia tai savukvartsia. Akaattien muodoissa, niiden väreissä ja kuvioissa näkyy runsaasti paikallista vaihtelua. Hyvinkin suppealta alueelta löydetyissä kivissä voi olla omaleimaisuutta, jollaista ei missään muualla tapaa. Siksipä akaatit nimetäänkin usein löytöpaikkojensa mukaan. Akaatti on siis hyvin personallinen, monia erilaisia muotoja aikojen saatossa saanut kivilaji. Korukivien markkinoilla eri nimisten akaattien määrä on huimaavan suuri. Itse olen tutustunut hyvinkin yli kolmeenkymmeneen erilaiseen nimeen, joita kantavat kivet ovat toinen toistaan erikoisempia ja värikkäämpiä ja monet niistä ovatkin vuosien saatossa löytäneet tiensä valmistamieni korujen kaunistukseksi.

Akaatti on muuten saanut nimensä sisilialaisesta Achates-joesta, joka on ollut sen antiikin aikainen löytöpaikka. Korukiveksi akaatti soveltuu hyvin, sillä sen kovuus on Mohsin asteikolla suht hyvä, 6,5 -7.

Akaattiin liittyviä uskomuksia

Akaatin sanotaan olevan hyvin voimakas, tunteellinen parantajakivi. Se antaa kantajalleen rohkeutta ja itseluottamusta. Kiven uskotaan auttavan myös muun muassa unettomuuteen ja ihosairauksiin. Entisaikoina akaattikiveä kannettiin mukana amulettina suojaamassa sairauksilta ja myrskytuhoilta, sekä tappioilta taisteluissa. Sen läsnäolon uskottiin myös lisäävän satoa pelloilla ja viinitarhoilla.

Akaatin sanotaan lisäävän kantajansa elinvoimaa, Toisaalta sen kerrotaan rauhoittavan ja viilentävän kuumennutta mieltä ja tunteita, maadoittavan ajatuksia ja muuttavan negatiivista energiaa positiiviseksi.



Smaragdi - jalokivien aatelia


Jalokivien tiukimpien määritelmien mukaan vain kivet, jotka ovat kovuudeltaan vähintään 7,5 Mohsin asteikolla, voidaan laskea jalokiviksi. Ero jalo- ja puolijalokivien eli korukivien välillä on kuitenkin hyvin häilyvä. Smaragdin kovuus (Mohsin asteikolla  7,5 -8) nostaa sen itseoikeutetusti aitojen jalokivien kaartiin.

Smaragdi on silikaattimineraali beryllin vihreä muunnos. Kivi on sitä arvokkaampi, mitä kirkkaamman sävyinen se on mahdollisista sulkeumista huolimatta. Kiven väri on peräisin kromista, joskus myös vanadiinista. Yleensä smaragdit sisältävät epäpuhtauksia, eli kiven sisään jääneitä materiaaleja. Täysin puhtaat, sulkeumattomat smaragdit ovat hyvin harvinaisia.


Smaragdiin liittyviä uskomuksia

Smaragdia on kautta sen historian pidetty  ylimaallisisena jalokivenä. Sen on uskottu pitävän sisällään maagisia voimia, minkä vuoksi sitä on pidetty erityisesti tietäjien, maagikkojen ja mystikkojen kivenä. Sen on sanottu parantavan sairauksia ja toimivan mitä parhaana talismaanina kaikenlaista pahuutta vastaan. Aikojen saatossa sitä on käytetty paitsi arvostettuna korukivenä, myös esimerkiksi  alkemistien ja selvänäkijöiden apuvälineenä.

Smaragdin sanotaan olevan elinvoimaa vahvistava kivi. Se avaa sydän-Chakraa ja rauhoittaa mieltä. Se ylläpitää rauhaa ja yhteyksiä muihin ihmisiin, tasapainottaa suhteita kotona ja sen ulkopuolella. Tämän jalokiven sanotaan nopeuttavan myös onnettomuuksista ja kaikenlaisista epäonnistumisista toipumista.

ja kiven hyvien ominaisuuksien lista sen kun vain jatkuu: Smaragdi edesauttaa ja parantaa luovuutta ja muita henkisiä kykyjä. Se nostaa kantajansa itseilmaisukykyä samalla tyynnyttäen. Kivi soveltuukin näiden uskomusten mukaan erityisesti esiintyjille, puhetyöläisille ja muille paljon esillä oleville. Ja toki kivi sopii kaikille heille, jotka rakastavat hehkuvan vihreitä sävyjä -  ja ovat vieläpä saaneet smaragdikorun omakseen!

Kuukausien onnenkivet:

Joulukuun onnenkivi turkoosi

Tammikuun onnenkivi granaatti

Helmikuun onnenkivi ametisti

Maaliskuun onnenkivi akvamariini

Huhtikuun onnenkivi timantti ja vuorikide


Lisätietoa erilaisista korukivistä:

Lumoavat korukivet osa 1

Lumoavat korukivet osa 2